Varför REKO?

REKO är ett koncept som kommer från Finland, men som har rötter i bla. Frankrike och Italien.

Enkelt förklarat är det ett forum för lokala matproducenter att sälja sina produkter direkt till konsument utan mellanhänder.

Konceptet bygger på en relation mellan konsument och producent och gynnar dem båda.

Ur producentens perspektiv:

 • Tack vare att det inte finns några mellanhänder som ska ha betalt så går all försäljning direkt till den enskilde producentens företag (Obs! naturligtvis ansvarar varje producent för att följa gällande lagar och regler när det gäller skatter osv). Detta ger möjlighet för fler livsmedelsproducenter att överleva på sin verksamhet. Framför allt småskaliga producenter har mycket att vinna på att slippa betala grossister och handlare för förmedling av varor.
 • Eftersom att alla varor är förbokade så blir svinnet mycket mindre än vid exempelvis traditionell marknadsförsäljning. Grönsaksodlaren skördar bara de rödbetor som är beställda och bagaren bakar bara så många frallor som är beställda.
 • För många småskaliga producenter är det svårt att hitta köpare till sina produkter genom att exempelvis ha en egen gårdsbutik. REKO-ringen erbjuder då en försäljningskanal där producenten når ut med sina varor till en större kundkrets.
 • REKO-ringen bygger på relationen mellan producent och konsument vilket gör att du som producent får direkt feedback på dina produkter. Det är alltså en mycket bra arena för att testa nya produkter och att få träffa kunderna och höra deras åsikter.
 • Eftersom det inte kostar något som producent att delta är det även en språngbräda för nya producenter som vill testa på sin verksamhet innan man satsar i större skala. Genom att få prova på att tillverka sina produkter, sälja dem och möta kunderna blir det lättare att starta igång en hållbar verksamhet.
 • REKO är tidseffektivt eftersom man plockar ihop beställningarna och är bara vid utlämningen under utsatt tid. Man slipper alltså långa marknadsdagar och att montera upp och ned ett stånd. Dessutom vet man redan i förväg vilken timlön man får ut av arbetet.

Ur konsumentens perspektiv:

 • Många av de varor som saluförs i REKO-ringar är mycket svåra att hitta på annat sätt. Man får alltså tillgång till spännande produkter man annars hade gått miste om.
 • Eftersom man vid varje utlämning träffar de som producerat maten så kan man fråga allt man undrar över – och få svar direkt! Oavsett om det gäller vilket foder djuren ätit eller hur det går till när en surkål syras så får man svar och därmed utökad kunskap och trygghet om vad man stoppar i sig!
 • Till skillnad från att åka runt till alla producenters gårdsbutiker för att köpa maten är REKO ett supersmidigt sätt att handla. Beställningen kan göras när och var som helst så länge man har tillgång till en dator, mobil eller platta. Sedan är det bara att åka till utlämningen och plocka upp!
 • Lokalt producerad mat har inga långa transporter bakom sig och tack vare relationen till producenten är det enkelt att göra medvetna val. All mat som säljs i REKO-ring är den som naturligt finns tillgänglig under repektive årstid. Alltså är all REKO-mat säsongsanpassad. Konsumentens miljöpåverkan minskas tack vare allt detta radikalt!
 • Stämningen! Utlämningarna är små komprimerade folkfester då människor möts, samtalar och har en härlig stund. Slipp dra runt trötta barn på stormarknaden och möt istället din leende lokala bonde!

Övriga fördelar:

 • All mat som sälj i REKO-ringen är lokalt producerad vilket ger låga utsläppsnivåer för transport. Eftersom de flesta producenter som säljer i REKO-ringen är småskaliga och bedriver naturmässigt hållbart jordbruk så bidrar det till att bevara vår lokala biologiska mångfald. Miljövinsterna påverkas dessutom av att fler får ökad kunskap om och respekt för den mat man äter, vilket leder till medvetna val som gynnar både den nära och den globala miljön.
 • Genom att betala för vad maten faktiskt kostar att producera här i Sverige leder det till att människor kan bo kvar på landsbygden och livnära sig på att producera mat. Något som säkrar den inhemska livsmedelsproduktionen (som i Sverige för närvarande är alarmerande låg) samt bidrar till att hålla landsbygden levande.
 • När vi inser matens faktiska värde påverkar det även livsmedlesproduktionen globalt. Fler konsumenter frågar sig hur den importerade maten kan vara så billig och inser snart att det antingen är orättvisa arbetsvillkor, miljöförstöring eller låg kvalitet som står bakom det låga priset.
 • Eftersom att de pengar som är i ruljans inom REKO-ringen aldrig lämnar närområdet stärks den lokala ekonomin. Vi använder våra pengar för att stärka vår egen hembygd istället för att sko stora företag eller utländska etreprenörer.
 • Tack vare den låga tröskeln för att testa en affärsidé som REKO erbjuder så startas fler nya livsmedelsföretag. Detta gör att fler kan försörja sig, och skapar en levande bygd att bo och leva i. Dessutom kan lokalt mathantverk sm har långa historiska rötter leva kvar och nå en ny kundkrets.

Att sälja och handla mat i en REKO-ring gynnar alltså Dig själv, Din närmiljö samt i förlägningen hela jorden!